Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i śliczne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.
polecana restauracja w Krakowie
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych produktów – podróżnicy z reguły wyszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują innowacyjnych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których są w stanie o dużo odpowiedniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.