kawa do ekspresu arabica

Zwykło się myśleć, że jeżeli idealna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

o kawie
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie różnorodne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle podobne, to jednakże się różnią.
kawa afrykańska
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją scalać z aromatami, właśnie dlatego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać szczegółowo skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.